معدن زغال رورسار( آلمان)Ruhr Saar Ibbenburen coal mine
معدنکاری زغال در آلمان ، با مرکزیت حوضه زغالی Ruhr Saar Ibbenburen coal mine درآغاز سال 1999 با شرکت DSK ائتلاف کردند . DSK بطور کامل از نظر مالی از ناحیه RAG حمایت می شود . کارکنان صنعت زعال در آلمان در سال 2001 به 46900 نفر کاهش یافت .
زمین شناسی و کفیت زغال
تمام ذخایر زغال سخت آلمان مربوط به دوره کربنیفر است. در حالی که حوضه های Saar & Ibbenburen بعنوان بقایای حوضه های زغالی لوگر معرفی می شوند ، Ruhr شامل ذخایر ضخیم که شیب لایه های آن به طرف دریای شمال است و در عمق حدود 1200 متری حوضه زغالی فعال قرار دارد . لایه ها بوسیله گسل ها و چین خوردگی ها ی اصلی ناحیه ای خرد شده اند . شرایط حوضه زغالی Saar پیچیده تر از Ruhr است . کک دهی و ارزش حرارتی بالا ، با 6-9 درصد خاکستر ، و کمتر از 1% سولفور ( اگرچه برخی لایه های زغالی حرارتی قبل از فروش دارای هزینه شستشو می باشند). معادن Ibbenburen & Niederburg آنتراسیت دارند .
تولید و ساختار صنعتی
ادامه مطلب
1
بررسی راههای موثر کمینه کردن طول پرتاب سنگ معدن فسفاتاسفوردی
عباس آقاجاني بزازي
2
بهینه سازی عملیات حفاری و انفجار معادن روباز بااستفاده از نرم افزار delpat
علي صالحي
حميد عابد زاده
احمد نصيري نصب
3
تاثیر سیستم های درزه ها بر نتایج چالزنی و آتشباری معدن مسسونگون آذربایجان
سيد هادي حسيني
حميد آقا بابايي
بقیه مقالات در ادامه مطلب....
ادامه مطلب
بانك اطلاعات معادن متروكه
بانك اطلاعات معادن متروكه مقدمه:
يكي از اركان توسعه پايدار هر كشور استفاده بهينه از سرمايههاي موجود و بلااستفاده ميباشد. در اين راستا بازنگري معادن متروكه كشور از جمله مواردي است كه اهميت بسزائي دارد و لازم است جهت افزايش بهرهوري و استفاده صحيح از اين معادن و سرمايههاي بلااستفاده مورد ارزيابي مجدد قرار گيرند.
به همين منظور پايگاه دادههاي علوم زمين كشور در نظر دارد با جمعآوري كليه اطلاعات موجود اين معادن و ساماندهي آنها تحت يك ساختار مناسب و قابل اجرا، زمينهساز بستري مناسب براي بازنگري و احياي اين معادن باشد تا با ارائه اطلاعات تحت ساختارهاي مناسب و مدلسازي هندسي سه بعدي اين معادن، بستري مناسب جهت جذب سرمايه گذاران خارجي و داخلي آماده گشته و گامي مثبت در جهت توسعه پايدار اقتصادي برداشته شود. بديهي است بازگشت اين سرمايهها به چرخه صنعت معدني همراه با توسعه اقتصادي و اشتغالزائي خواهد بود.
از سوي ديگر در صورت پايان پذيرفتن ذخيره نيز نبايد اين معادن به حال خود رها شوند، چرا كه خطرات فراواني براي ساكنين، محيط زيست و اكوسيستم منطقه به همراه خواهند داشت. اميد است با بررسي مجدد اين معادن و ايمن سازي آنها از ادامه خسارات ناشي از متروكه ماندن آنها جلوگيري به عمل آيد.
ادامه مطلب
مقدمه ای برای تعریف معدن
معدن:معدن محدوده اي است که از آن يک يا چند ماده معدني استخراج شده يا مي گردد. در اين بانک اطلاعات مربوط به 3132 معدن کشور ارائه شده است، که هر معدن داراي اطلاعات عمومي نظير مشخصات معدن، موقعيت جغرافيايي، راههاي دسترسي، اطلاعات مربوط به ژنز، ابعاد، ذخيره، وضعيت فعلي معدن، روش استخراجي، نام بهره بردار و غيره با امکان انتخاب يک استان، محدوده برگه هاي 1:100000، محدوده برگه هاي 1:250000و نوع ماده معدني مي باشد. اطلاعات فوق از اواخر سال 1379 شمسي با همکاري سازمان صنايع و معادن هر استان گردآوري و مرتبا بروزرساني مي شود.
کانسار:کانسار به يك محدوده که درآن براي استخراج يک يا چند ماده معدني مطالعات تکميلي صورت مي گيرد گفته مي شود. در اين بانک کليه اطلاعات 1752 کانسار کشور شامل اطلاعات عمومي نظير مشخصات كانسار، موقعيت جغرافيايي، ژنز كانسار، ابعاد ماده معدني، ذخيره كانسار، اكتشافات صورت گرفته ، فواصل آن تا مكانهاي مشخص نظير شهر ، روستا و غيره را با امکان انتخاب يک استان، محدوده برگه هاي 1:100000، محدوده برگه هاي 1:250000و نوع ماده معدني ارائه مي گردد. اطلاعات فوق با همکاري سازمان صنايع و معادن هر استان و استفاده از منابع مختلف از اواخر سال 1379 شمسي گردآوري ، و مرتبا بروزرساني مي شود.
ادامه مطلب
معادن منطقه قره داغ
معادن:
منطقه قره داغ یا ارسباران به جهت پتانسیل معدنی چشمگیر خود از دیر و باز مورد توجه معدنکاران بوده است. گرچه نمی توان با دقت کافی درباره تاریخ آغاز فعالیتهای معدنی اظهار نظر نمود، ولی شواهد کافی وجود دارد که این فعالیتها در طول قرنها و شاید دهها قرن بطور ناپیوسته ادامه داشته است. گسترش کارهای معدنی باستانی، به جز موارد معدود اسناد و شواهدی درباره تاریخ فعالیت معدنی در آنها وجود ندارد، به وفور در سطح منطقه پراکنده اند.
احتمال زیاد دارد که بعضی از این مراکز قدیمی وزیست مردم، در حقیقت مراکز اسکان پرسنل معدنکار وخانواده های آنها بوده است.
مثلاً وجود قلعه آغجا قلعه یاآغچا قلعه در نزدیکی معدن قدیمی طلاخوی نرود را می توان ذکر کرد بطوریکه آغچا در قدیم در زبان ترکی آذربایجانی به معنی پول وطلا بوده است.
خاطر نشان میشود که آذربایجان ، سواحل ارس ودشت مغان وقره داغ دارای تمدن چند هزار ساله است ؛ بعضی اسامی جغرافیای محلی ومخصوص اسامی آبادی ها، از وجود فعالیت های معدنی باستانی حکایت می نماید برای مثال میتوان گفت که اسامی آبادیهای زایلیک یا زیگلیک بالا وپائین (زاگ+لیک یا زاغ یا زاج که عبارتست از سولفات آلومینیوم وپتاسیم ودر اصطلاح فرهنگی Alum گفته میشود، در طول قرن از این محل استحصال میشده است.
ادامه مطلب
معدن سرب و روی کوشک
معدن سرب و روی کوشک در فاصله 165 کیلومتری شرق یزد و در 45 کیلومتری شمال شرق شهرستان بافق در عر ض جغرافیایی 31درجه و 40 دقیقه و طول جغرافیایی 55 درجه و45 دقیقه در حاشیه کویر لوت واقع شده است . ارتفاع بلند ترین کوه همجوار معدن از سطح دریا 2302 متر و ارتفاع نواحی ساختمانی و تاسیساتی حدود 2000 متر است . معدن سرب و روی کوشک از دیرباز مورد توجه معدنکاران قدیمی بوده است. آثار کارهابی قدیمی نشان دهنده استخراج کلوخه های پر عیار سرب از رخنمون های شرق معدن که به کوشک قدیمی موسوم است می باشد . طی این مدت استخراج بسیار ساده و با ابزار ساده و بدون استفاده از هر گونه چالزنی و آتشباری بوده است .و بعد از آن دوره مکانیزاسیون شروع شد و استفاده از روش های چالزنی و انفجاری انجام گرفت و میزان کل کنسانتره روی تولید شده در دوره مکانیزاسیون 553000 تن و کنسانتره سرب تولید شده حدود 99000 تن می باشد .استخراج سنگ معدنی روی با عیار 12-10درصد و سرب با عیار 3.5-2.5 درصد از معدن رو باز و زیر زمینی می باشد .
مورفولوژی معدن کوشک شامل دو بخش شمالی و جنوبی است بخش شمالی که شامل سری اصلی معدن است دارای رخساره ای کوهستانی با دره های باریک و بلند است و بخش جنوبی رخساره تپه ماهور است .
ادامه مطلب
معدن قلعه زری
معدن و کارخانه مس قلعه زری در 180 کیلومتری جنوب غربی شهرستان بیرجند در استان خراسان جنوبی واقع شده است. ظرفیت کارخانه400 تن در روز کانسنگ مس با عیار متوسط 2-1,5 درصد مس و کانی اصلی کالکوپیریت می باشد. محصول این کارخانه، متناسب با عیار و سختی خوراک، 10000-7000 تن در سال کنسانتره مس با عیار 24-18 درصد می باشد. محصول این واحد به دلیل بالا بودن عیار طلا و نقره از اهمیت خاصی برخورداراست.
کنسانتره تولید شده در این کارخانه، قبلا به کشورهای انگلیس، آلمان، ژاپن و اوکراین صادر می شد ولی در حال حاضر خریدار عمده کنسانتره، کارخانه مس سرچشمه می باشد.
تجهیزات عمده موجود در این واحد عبارتند از: سنگ شکن های فکی، مخروطی، سرندهای ارتعاشی، آسیای میله ای و گلوله ای، سلول های مختلف فلوتاسیون، تیکنر و فیلتر.خوراک استخراج شده از معدن وارد سیلوی بتنی شده و از طریق آپرون فیدر به داخل سنگ شکن فکی هدایت می شود. محصول سنگ شکن توسط سرند ارتعاشی دو طبقه، دانه بندی می شود. مواد درشت تر از 50 میلیمتر، پس از خردایش توسط سنگ شکن فکی به همراه مواد روی سرند 25 میلیمتر وارد سنگ شکن مخروطی می گردد که محصول آن توسط سرند 25 میلیمتر کنترل می شود. مواد زیر 25 میلیمتر پس از ذخیره سازی در سیلوهای فلزی به آسیای میله ای هدایت می شود. محصول خروجی آسیای میله ای توسط کلاسیفایر مارپیچی طبقه بندی می گردد. ته ریز کلاسیفایر توسط آسیای گلوله ای نرم شده و به همراه سرریز کلاسیفایر وارد هیدروسیکلون شده و سرریز هیدروسیکلون پس از آماده سازی وارد سلول های فلوتاسیون رافر می گردد. پس از انجام چند مرحله فلوتاسیون رافر، شستشو، شستشوی مجدد و رمق گیر، کنسانتره مس بدست آمده وارد تیکنر و سپس وارد فیلتر استوانه ای شده و در نهایت کنسانتره با عیار 24-18 درصد مس به انبار کنسانتره هدایت می شود. ته ریز سلول های رمق گیر نیز با عیار 0,3-0,2 درصد مس به عنوان باطله به سد باطله ارسال می گردد.
معدنکاری در شهرستان بیرجند سابقه ای دیرینه دارد و به کارهای بسیار قدیمی معدنی که بر روی مواد معدنی نظیر سرب ، روی و مس توسط معدنکاران قدیمی معروف به شداد انجام شده برمی گردد .
شهرستان بیرجند و شهرستان های تابعه به لحاظ دارابودن ذخایر عظیم و بکر معدنی منطقه ای مناسب جهت سرمایه گذاری در زمینه فرآوری و صنایع تبدیلی مواد معدنی به شماره می رود .
اداره صنایع و معادن بیرجند شهرستانهای بیرجند ، قاین ، سربیشه و نهبندان را تحت پوشش دارد . طی سال 82 تعداد 425 فقره موافقت اصولی اکتشاف در حوزه اداره صادر گردیده همچنین تعداد 71 فقره پروانه اکتشاف جهت مواد معدنی گرانیت ، منیزیت ، مرمریت ، مس ، منگنز ، بنتونیت ، سرب ، هماتیت ، کرومیت ، خاک صنعتی ، سیلیس و سنگ لاشه صادر شده که فعالیت اکتشافی در اکثر محدوده های اکتشاف در دست اجرا می باشد و در حدود 500 نفر به صورت مقطعی در این محدوده ها مشغول به کارند .
تعداد معادن در حال بهره برداری حوزه اداره 85 معدن بوده که بیش از 80% آن فعال و عملیات استخراجی در آن صورت می گیرد . ذخیره معادن مزبور 330 میلیون تن و اشتغال ایجاد شده 1620 نفر است .
طی سال 82 ، 20 فقره پروانه بهره برداری جهت مواد معدنی گرانیت ، منیزیت ، کرومیت ، فلدسپات ، گل سفید ، دولومیت ، بنتونیت ، آزبست ، سنگ آهک و سنگ لاشه با ذخیره 258 میلیون تن و سرمایه گذاری 4/26 میلیارد ریال و اشتغال 246 نفر صادر شده است .
تعداد معادن فعال گرانیت جنوب خراسان 33 معدن با ذخیره گواهی شده 6/43 میلیون تن و اشتغال 540 نفر بوده که طی سال 82 بیش از 138400 تن انواع گرانیت تولید داشته است که نسبت به تولیدات شال 81 ، بیش از 81% رشد داشته است . لازم به توضیح است که در مجموع 82% از معادن گرانیت استان خراسان و 20% از معادن گرانیت کشور در حوزه اداره شهرستان بیرجند استقرار دارند .
طی سال 82 بیش از 21000 تن کوپ گرانیت به ارزش 5250000 دلار از منطقه به کشورهای اروپایی و خاورمیانه صادر گردیده که نسبت به صادرات سا ل81 به میزان 10200 تن بیش از 100% افزایش داشته است .
معادن گرانیت منطقه به دلیل تنوع رنگ ، زیبایی خاص و انجصاری بودن در دنیا از اهمیت خاصی برخوردارند و بسیاری از کشورهای اروپایی و خاورمیانه خریدار سنگ این معادن هستند معادن گرانیت منطقه طی ده سال اخیر به بهره بردرای رسیده اند و طی این مدت روند پرشتابی در زمینه تولید و صادرات داسته و آینده روشنی را پیش رو دارند .
با توجه به اینکه سیاست های اداره صنایع و معادن بیرجند در راستای ایجاد اشتغال با احداث واحدهای صنایع معدنی می باشد در زمینه ایجاد واحدهای فرآوری سنگ های تزئینی فعالیت های چشمگیری در منطقه صورت گرفته که در حال حاضر از 5 واحد تولید پلاک گرانیتی یک واحد در شهرک صنعتی نهبندان ، یک واحد در ناحیه صنعتی سربیشه ، یک واحد در ناجیه صنعیت خوسف و یک واحد شمال شهرستان و در حاشیه محور بیرجند – قاین بهره برداری می شود . عملیات ساختمانی و نصب ماشین آلات در دو واحد دیگر ، یک واحد در شهرک صنعتی بیرجند و یک واحد در ناحیه صنعتی سربیشه رو به اتمام بوده و پیش بینی می گردد طی سال جاری به بهره برداری برسند ضمن اینکه 3 واحد دیگر نیز عملیات اجرایی آن در دست انجام است که پیش بینی می گردد طی سال آینده به بهره برداری برسند لذا در مجموع در آینده نزدیک شاهد فعالیت 10 واحد تولید پلاک گرانیت در منطقه خواهیم بود .
بدیهی است صادرات گرانیت منطقه و نیز فرآوری آن ، علاوه بر ایجاد اشتغال ، باعث درآمدهای ارزی برای کشور اسلامی و نیز ارزش افزوده مواد معدنی می گردد .
معدن هخامنشی یوزه پلنگی
از دیرباز انسان برای ساختن مسکن و یا بنا های مورد نیاز خود از سنگ های لاشه استفاده نموده است.
مسلما به منظور استفاده از منابع معدنی همواره نزدیک ترین معادن به محل ساخت ابنیه مورد استفاده قرار می گیرد. معدن باستانی "پوزه پلنگی" راهدار، منبع تامین کننده ته ستونهای سنگی کاخ هخامنشی بردک سیاه واقع در شهرستان دشتستان است که در فاصله 20 کیلومتری آن قرار دارد.
سید محی الدین جعفری، کاشف این معدن است.
کاخ هخامنشی بردک سیاه در فاصله 15 کیلومتری شمال غرب برازجان و در میان نخلستان های روستای درودگاه قرار دارد. درودگاه در محل اتصال دو رودخانه بزرگ "شاپور" و "دالکی" واقع است. کاخ هخامنشی "بردک سیاه" توسط آقای دکتر یغمائی، باستان شناس محترم، کشف و مورد کاوش قرار گرفته است.
سنگ های ساختمانی مورد استفاده در ستونهای کاخ هخامنشی براز جان ، بردک سیاه (درودگاه)، از دو نوع متفاوت سنگ به رنگ کرم و تیره رنگ تشکیل یافته است.
در این کاخ سنگ های با رنگ تیره در زیر قرار گرفته و سنگهای با رنگ روشن نیز در روی سنگ تیره رنگ قرار دارند. سنگ شناسی هر دو نوع سنگ های بکار رفته در کاخ مذکور از جنس سنگ های کربناته (آهک و دولومیت) است.
1- سنگ آهک کرم رنگ
این سنگ آهکی به رنگ روشن بوده و ترکیب کربنات کلسیم دارد و برنگ کرم تا نخودی دیده میشود. این سنگ متراکم بوده و تقریباً فاقد تخلخل درشت دانه است.
2- سنگ آهک- دولومیتی سیاه رنگ
این سنگ, کربناته بوده و سیاه رنگ تا خاکستری است. سیاهی رنگ این نوع سنگ به احتمال ناشی از شرایط محیط رسوب گذاری در دریای آنزمان می باشد که به محیط های عمیق تعلق دارد.
از جمله ویژگیهای شاخص این سنگ سیاه رنگ وجود رگه های پرشده کلیستی است که متبلور نیز شده است. این رگه های کلیستی سفید رنگ بوده و گاهی از دانه های درشت متبلور تشکیل شده است.
موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای معدن باستانی پوزه پلنگی
روستای راهدار در 8 کیلومتری شمالشرق شهر برازجان و در شرق جاده ارتباطی برازجان- شیراز است.
بر روی خط الرأس مشرف بر دشت راهدار واقع در کوه پوزه پلنگی و در ناحیه شرقی رشته کوه مذکور آثار بسیار زیبا از معدن قدیم سنگ آهک دیده می شود که با توجه به مقایسه ماکروسکوپی میان سنگ های این معدن و نیز آهک های به رنگ کرم تا نخودی رنگ بکار رفته در آثار باستانی بجا مانده در منطقه بردک سیاه درودگاه , به محل استخراج و بهره برداری سنگ های مذکور می توان پی برد .
این سنگ های آهکی که متعلق به سازند آسماری است به طرز زیبائی از سنگ مادری جدا و به صورت قواره ای از معدن به محل استفاده در بنای مورد نظر حمل می شده است. آنچه در این معدن باستانی چشمگیر بنظر می آید، تخته سنگهای بزرگ جدا شده از سنگ مادری است که سرتاسر قله و یالهای فوقانی کوه پوزپلنگی را پوشانده است.
به منظور بررسی ارتباط و شباهت های سنگ شناسی میان سنگ معدن باستانی پوزه پلنگی و نیز ته ستونهای سنگی آهکی به رنگ کرم کاخ هخامنشی بردک سیاه به بررسی و توصیف کانی شناسی میکروسکوپی سنگهای مذکور پرداخته شد.
به منظور مطالعه کانی شناسی نمونه های سنگی، تعدادی نمونه سنگ از قطعه سنگهای معدن باستانی پوزه پلنگی برداشته شد و تعدادی از قطعه سنگهای ته ستون کاخ بردک سیاه نیز از طریق آقای دکتر یغمائی در اختیار این مطالعه قرار گرفت.
نمونه های اخذ شده از طریق دانشگاه شهید بهشتی تهران به اسلاید های میکروسکوپی به ضخامت 30 – 50 میکرون تبدیل و سپس از طریق میکروسکوپ پلاریزان برخی ویژگیهای نوری کانی ها مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفت.
در بررسی مقاطع میکروسکوپی سنگ معدن پوزه پلنگی، ویژگی هایی کاملا شبیه به سنگ آهک کرم رنگ کاخ بردک سیاه از خود نشان می داد.
مطالعه میکروسکوپی سنگ معدن راهدار نشان داد که این سنگ نیز همچون نمونه مطالعه شده از ته ستونهای سنگی کاخ بردک سیاه ، از کانی های ریزدانه میکرواسپارایتی کلسیتی تشکیل شده که میکرایتی است.این سنگ از لحاظ تقسیم بندی رسوب شناختی، "بایومیکرایت – مادستون" است.
با توجه به مطالعه ماکروسکوپی و نیز میکروسکوپی نمونه های سنگی کاخ هخامنشی و نیز نمونه سنگ معدن باستانی راهدار می توان گفت که جهت تامین ته ستونهای سنگی به رنگ روشن کاخ هخامنشی بردک سیاه، از نزدیک ترین
معــدن انجير تنگه
1 – اطـلاعـات كلـي معــدن 1-1- مــوقعيـت جغـرافيائــي : معدن انجيرتنگه در دامنه شمالي رشته كوههاي البرز در استان مازندران,شهرستان سوادكوه ، در مسير جاده آزادمهر به آلاشت در نزديکی روستای کلاريجان و در شمالغرب کارخانه زغالشوئی واقع شده است . شهرهای زيرآب و پل سفيد هريک به فاصله 20 کيلومتر از شهرهای نزديک معدن ميباشند . مختصات جغرافيائي معدن : عرض شمالی 3 6 36 - 5 0 36 طـول شرقي 2 0 53 - 0 53 52 ارتفـاع معـدن از 652+ متــر تا 1055+ متر متغير است . شيب توپوگرافي محدوده ، حدود40-25 درجه ميباشد . 1-2- راههــاي ارتبــاطــي : فاصله معدن تا جاده اصلي قائمشهر – تهران (محور فيروزكوه) , حدود 8 كيلومتر و فاصله آن تا شهر ساري مركز استان , حدود 73 كيلومتر و تا تهران , حدود 190 کيلومتر ميباشد . جاده فرعی از جاده آزادمهر به آلاشت به فاصله 6 کيلومتر خاکی ميباشد . معدن تا كارخانه زغالشوئي 7 كيلومتر فاصله دارد . 1-3 - آب و هــوا : آب و هواي منطقه معتـدل و ميزان بارش متوسط ساليانه حدود 700 ميلي متر با درجه حرارت متوسط 13+ درجه سانتيگراد ميباشد . بارش آن غالباً باراني ,گاهي در فصل سرما بصورت برف ظاهر ميشود . سطح ظاهري كوهها پوشيده از جنگلهاي انبوه ميباشد . شکل 1-4 - زميــن شنــاســي : ساختمان البرز نتيجه دو كوهزايي مهم است
ادامه مطلب
تصويري از نماي عمومي معدن و محل احداث كارخانه
مس سونگون
ادامه مطلب
آشنايي با بزرگترين معادن ذغال سنگ دنيا
معدن زغال کرینوم(معدن زغال کرینوم (Crinum ) ، استرالیا)
کرینوم یکی از معادن جدید زیرزمینی زغال است که بصورت جبهه کار بلند استخراج میشود این معدن در 62 کیلومتری شمالشرق مرکز امرلند (Emerland ) قرار دارد که بعنوان جایگزین معدن روباز گرگوری (Geregory) طراحی شده است . در سال 2002 تولید آن 2.4 میلیون تن زغال قابل فروش بوده که 1.2 میلیون تن کمتر از سال قبل آن است .
کرینوم بوسیله Gregory joint venture مورد بهره برداری قرار گرفته است . در ابتدا معدن متعلق به BHP ، QCT و Mitsubishi بود ، از اوایل سال 2001 بصورت 50 :50 بین Mitsubishi & QHP معامله شد. سرمایه گذاری اولیه در مجموع بیش از 350 میلیون دلار استرالیا بوده که بالای 30 میلیون دلار استرالیا برای جبهه کار بلند هزینه شده است . تعداد کارکنان آن حدود 200 نفر هستند .
زمین شناسی و ذخایر
ادامه مطلب
يكي از اركان توسعه پايدار هر كشور استفاده بهينه از سرمايههاي موجود و بلااستفاده ميباشد. در اين راستا بازنگري معادن متروكه كشور از جمله مواردي است كه اهميت بسزائي دارد و لازم است جهت افزايش بهرهوري و استفاده صحيح از اين معادن و سرمايههاي بلااستفاده مورد ارزيابي مجدد قرار گيرند.
به همين منظور پايگاه دادههاي علوم زمين كشور در نظر دارد با جمعآوري كليه اطلاعات موجود اين معادن و ساماندهي آنها تحت يك ساختار مناسب و قابل اجرا، زمينهساز بستري مناسب براي بازنگري و احياي اين معادن باشد تا با ارائه اطلاعات تحت ساختارهاي مناسب و مدلسازي هندسي سه بعدي اين معادن، بستري مناسب جهت جذب سرمايه گذاران خارجي و داخلي آماده گشته و گامي مثبت در جهت توسعه پايدار اقتصادي برداشته شود. بديهي است بازگشت اين سرمايهها به چرخه صنعت معدني همراه با توسعه اقتصادي و اشتغالزائي خواهد بود.
از سوي ديگر در صورت پايان پذيرفتن ذخيره نيز نبايد اين معادن به حال خود رها شوند، چرا كه خطرات فراواني براي ساكنين، محيط زيست و اكوسيستم منطقه به همراه خواهند داشت. اميد است با بررسي مجدد اين معادن و ايمن سازي آنها از ادامه خسارات ناشي از متروكه ماندن آنها جلوگيري به عمل آيد.
1-1- تعريف معدن متروكه:
در دنيا چرخه فعاليت معدني از عمليات اكتشافي(Exploration) شروع ميشود و اصولا مهمترين مرحله كار، انجام عمليات اكتشافي دقيق جهت بدست آوردن اطلاعات كافي از ذخيرهمعدني است. در آخرين مراحل اكتشاف، مرحله توسعه و امكانسنجي(development/Feasibility) آغاز مي شود كه در اين مرحله به كمك اطلاعات بدست آمده از عمليات اكتشافي و مطالعات امكانسنجي، اقتصادي يا غيراقتصادي بودن فعاليت معدني در محل مورد نظر بررسي مي گردد. پس از ارزيابي مثبت نتايج مرحله امكانسنجي، عمليات معدنكاري(Mine operation) شروع و بهره برداري از معدن آغاز ميشود.
پس از اتمام اين مرحله، معدن بسته شده و فعاليت بهره برداري متوقف مي گردد ولي عمليات اكتشافي مجددي(clauster/rehabilitation) صورت ميگيرد تا جنبه هاي ديگر اقتصادي ذخيره مورد ارزيابي قرار گيرد و در صورت امكان، معدن مجددا احياء گردد. اگر ارزيابي صورت گرفته مثبت بود و معدن به لحاظ وجود ماده معدني پتانسيل مناسب را جهت احياء دارا باشد مجددا فعال ميگردد، در غيراينصورت مرحله ديگري بنام مرحله بعد از تعطيلي(Post clouser) آغاز ميگردد تا منطقه از نظر زيست محيطي و امنيت براي ساكنين محل ايمن گردد.
خلاصه مواردي كه در بالا اشاره شد در شكل زير نمايش داده شده است.
ادامه مطلب
تصویر معدن میرنی
با انفجارها و حفاری ماشین های سنگین، پوسته زمین مثل سیب پر از لک شده،به همین دلیل، شاید استخراج معادن باز که تاثیر ناخوشایندی بر سطح سیاره زمین گذاشته چندان تعجب برانگیز نباشد.
چهره زمین مملو از ستاره های بزرگ و درخشان است، که تلاش پی در پی ما را در غارت منابع طبیعی سیاره تشدید می کند.
دهتا از گودالهایی که بیش از همه به ذره ای توجه زیست محیطی نیاز دارند راانتخاب کرده ایم- جایی که در آن احیای زمین به زمان احتیاج دارد.
ابر گودال کالگورلی
تصویر از ABC: معادن یکپارچه طلا
گفته شده ابر گودال کالگورلی مملو از قلع است. ابتدا پدی هانان ایرلندی در سال1893 متوجه درخشندگی طلای این منطقه شد، و این گودال غول پیکر استرالیای غربی اکنون وسیع ترین معدن عمیق طلا است که 3.5 کیلومتر درازا، 1.5کیلومتر پهنا و 360 متر عمق دارد. خارق العاده است.
و مدام در حال گسترش است. انتظار می رود بازدهی آن دست کم تا سال 2017 متوقف شود.
گویی کالگورلی، این ابر گودال شهر را به خطر بلعیده شدن تهدید می کند.
ادامه مطلب
معدن سرب و روي کوشک در فاصله 165 کيلومتري شرق يزد و در 45 کيلومتري شمال شرق شهرستان بافق در عر ض جغرافيايي 31درجه و 40 دقيقه و طول جغرافيايي 55 درجه و45 دقيقه در حاشيه کوير لوت واقع شده است. ارتفاع بلند ترين کوه همجوار معدن از سطح دريا 2302 متر و ارتفاع نواحي ساختماني و تاسيساتي حدود 2000 متر است.
معدن سرب و روي کوشک از ديرباز مورد توجه معدنکاران قديمي بوده است. آثار کارهابي قديمي نشان دهنده استخراج کلوخه هاي پر عيار سرب از رخنمون هاي شرق معدن که به کوشک قديمي موسوم است مي باشد. طي اين مدت استخراج بسيار ساده و با ابزار ساده و بدون استفاده از هر گونه چالزني و آتشباري بوده است.و بعد از آن دوره مکانيزاسيون شروع شد و استفاده از روش هاي چالزني و انفجاري انجام گرفت و ميزان کل کنسانتره روي توليد شده در دوره مکانيزاسيون 553000 تن و کنسانتره سرب توليد شده حدود 99000 تن مي باشد.استخراج سنگ معدني روي با عيار 12-10درصد و سرب با عيار 3.5-2.5 درصد از معدن رو باز و زير زميني مي باشد.
ادامه مطلب
براي هر ايراني نام فيروزه تداعيگر معدن فيروزه نيشابور است معدني كه پس از 7 هزار سال هنوز چراغي روشن دارد قديميترين تراش از فيروزه معدن نيشابور مجسمهاي به شكل يك گوساله است كه حدود 7 هزار سال قدمت داشته و هماكنون در موزه ايران باستان نگهداري ميشود. فيروزه ايراني در دنيا آنچنان شناخته شده است كه براي سنجش كيفيت ساير فيروزهها اين سنگ قيمتي كشور بهعنوان مقياس به كار گرفته ميشود. معدن فيروزه نيشابور در 45 كيلومتري شمال غرب اين شهرستان در جاده قديم سبزوار و در روستايي به نام «معدن» قرار گرفته است. با وجود گذشت هزاران سال از استخراج اين معدن هنوز بهرغم توسعه علم اكتشاف در ايران اكتشاف معدن فيروزه نيشابور همچنان مسكوت مانده و عملا اقدامي انجام نشده است. اين معدن از گذشته توسط بوميهاي منطقه به استخراج رسيده و روش استخراج نيز سينه به سينه در اختيار اهالي روستاي معدن قرار گرفته است.
ادامه مطلب
معدن مس مزرعه در 25 کيلومتري شمال شهرستان اهر در نزديکي هاي روستايي به همين نام واقع مي باشد. عمليات اکتشاف اين معدن (توسط گروهي فرانسوي) به موازات استخراج آن از سال 1337 شروع وبه مدت 5 الي 6 سال ادامه داشته است. عمليات استخراج تا سال 1350 ادامه داشته است و از آن به بعد تا سال معدن تعطيل بوده است تا سال 1367 که بعد ازآن مطالعاتي دوباره بر روي معدن انجام شده و پس از پاکسازي و باز سازي برخي بخشهاي تخريب شده عمليات استخراج شروع شده و در سال 1375 کارخانه تغليظ نيز به اين مجموعه اضافه شده است.
معدن شامل کاني هاي منيتيت ٬ پيريت ٬ کالکو پريت ٬ هماتيت ٬ بورنيت ٬ تترا ادريت ٬ بيسيموت خالص ٬ کلومين ٬ شيليث و ولفرامين ميباشد.
ادامه مطلب
◄ موقعيت جغرافيايي معدن:
معدن مس سرچشمه با مختصات "20 '52° 55 طول شرقي و "40 '56° 29 عرض شمالي در 160 كيلومتري جنوب غربي كرمان و 50 كيلومتري رفسنجان قرار دارد. اين معدن از طريق جادهي آسفالته به رفسنجان و سيرجان مرتبط بوده و فاصله آن تا بندرعباس 437 كيلومتر است. ارتفاع اين ناحيه از سطح دريا بهطور متوسط 2620 متر است و بلندترين نقطهي آن از سطح دريا 3280 متر ارتفاع دارد. تغييرات ساليانهي درجهي حرارت در اين ناحيه از 15- تا 32+ درجهي سانتيگراد ميباشد. ميزان بارندگي در ارتفاعات 550 ميليمتر در سال گزارش شده و سرعت باد در اين ناحيه گاهي به 100 كيلومتر در ساعت ميرسد.
كانسارهاي سرچشمه در قسمت مركزي سلسله جبال زاگرس قرار گرفته و متشكل از سنگهاي چين خورده گسله، سنگهاي رسوبي و مواد آتشفشاني اوايل دوران سوم است.
ادامه مطلب
کانسار طلاى گندى موقعيت جغرافيايى : اين کانسار در 130 کيلومترى جنوب شرق سمنان و در 10 کيلومترى شمال شرق روستاى معلمان در.38 ،. 54 طول شرقى و. 19 ،. 35 عرض شمالى قرار دارد. زمين شناسى: اين محدوده به لحاظ تقسيمات زمين شناسى - ساختارى ايران در زون ايران مرکزى قرار مى گيرد. اين منطقه اساسا شامل تناوب توف، مارن، ماسه سنگ و مارن سنگ هاى توفى مى باشد که در برخى نقاط برش آتشفشانى قرمز تا آجرى رنگ و افق هاى ريوليتى بين آنها ديده مى شود. \
فعاليت هاى آتشفشانى منطقه از لوتسين بالايى شروع شده اواخر ائوسن ادامه داشته است. بعد از فعاليت هاى آتشفشانى، فعاليت هاى ماگمايى بصورت نفوذى و شامل سنگ هاى داسيتى و توده هاى ماگمايى عميق تر ادامه يافته است. کانى زايى: کانسار گندى يک کانسار پلى متال است.کانى سازى در اين ناحيه بصورت رگه اى و طلا به شکل انکلوزيون و محلول هاى جامد، داخل کانى هاى سولفور اوليه است. عيار طلا در داخل بخش رگه اى ترانشه ها 1 تا 37گرم در تن گزارش شده است. متوسط عيار در رگه هاى سطحى حدود 7/6 گرم در تن و بيشترين عيار در بخش هاى مينراليزه تا 285 گرم در تن گزارش شده است.
ادامه مطلب
پيشينه تاريخي استخراج معدن گل گهر با توجه به مداركي كه بدست آمده است به حداقل 900 سال پيش مي رسد.اين ناحيه در سال 1348 توسط شركت ايران باريت مورد شناسايي قرارگرفت و در سال 1353 به شركت ملي فولاد ايران واگذار گرديد. ناحيه معدني گل گهر شامل شش ذخيره سنگ آهن است كه ذخيره شماره يك آن پس از آماده سازي و احداث كارخانه تغليظ در سال 1373 رسماً به بهره برداري رسيد.
ادامه مطلب
معدن سنگ آهن چغارت در ۱۰ کيلومتري شهرستان بافق قرار دارد و فاصله معدن سنگ آهن سه چاهون از چغارت حدود ۳۵ کيلومتر است. اين معدن از سال ۱۳۵۰ تامين کننده خوراک کارخانه ذوب آهن اصفهان بوده است نوع سنگ آهن مصرفي عبارت است از سنگ آهن پر عيار و کم فسفر و دانه بندي شده در کارخانه موجود مي باشد.
از معدن سنگ آهن چغارت علاوه بر سنگ آهن پر عيار و کم فسفر يک نوع سنگ آهن کم عيار و پر فسفرنيز استخراج مي شئد که قابل استفاده بري کوره بلند و صنايع فولاد سازي کشور نمي باشد ميزان استخراج اين نوع سنگ آهن که در محوته سنگ آهن چغارت ذخيره شده است حدود ۵/۱۹ ميليون تن مي باشد که مي بايستي آن را به طريقي قابل استفاده در صنايع فولاد سازي نمود. از طرفي ذخيره قابل استفاده سنگ آهن کم عيار سه چاهون در دو توده شمالي و جنوبي به ترتيب برابر ۴۵ و.۴/۴۹ ميليون تن بر آورد شده است لذا با توجه به ذخاير سنگ آهن کم عيار پر فسفر چغارت و کم عيار سه چاهون بري استفاده بهينه از ذخاير مورد بحث طرح توسعه مجتمع معدني سنگ آهن چغارت با اهداف زير از سال ۱۳۷۰ به مئرد اجرا گذاشته شد و تاريخ خاتمه طرح در سال ۱۳۸۳ طبق آخرين تجديد نظر برنامه زماني خواهد بود.
ادامه مطلب
◄ موقعيت جغرافيايي:
معدن مس ميدوك در 42 كيلومتري شمالشرق شهرستان شهربابك و 132 کيلومتري شمال غرب معدن سرچشمه در استان کرمان واقع شده است و داراي مختصات جغرافيايي 55 درجه و 10 دقيقه طول شرقي و 30 درجه و 25 دقيقه عرض شمالي ميباشد.
سيماي ظاهري منطقه ميدوك به صورت تپههاي نسبتاً گرد با شيب ملايم و درههاي كم عمق است که بالاترين ارتفاع آن از سطح دريا 2842 متر مي باشد. محدوده مس ميدوك دو توده نفوذي كم عمق مس پورفيري را در بر ميگيرد. كه هر يك از اين دو توده نام محلي خاص خود دارند. يكي از آنها ميدوك (لاچاه) و ديگري سارا ميباشد. كارگاه اصلي در محل معدن ميدوك است كه در 7 كيلومتري شمالغرب روستاي ميدوك واقع شده است.
سابقه معدن:
كارهاي قديمي انجام شده در منطقه، حكايت از بهرهبرداري فيروزه و مس در اين محل دارد. در گزارش اكتشافي قبل از سال 1348 با عنوان كانسارهاي مس در ايران نوشته بازن و هونبر شرح اين معدن آمده است. در سالهاي 1969-1970 در طي انجام يك پروژه اكتشافي گسترده با همكاري شركت صنعتي معدني متال گزل آلمان غربي سابق و سازمان گسترش و نوسازي كشور، اكتشافات مفصلي شامل برداشت زمينشناسي، نمونهگيري ژئوشيميايي و محاسبه ذخيره به ويژه در بخش پورفيري ميدوك انجام شده است. همچنين در سال 1970 گزارش تفصيلي گسترش مواد فلزي در تودههاي نفوذي در منطقه شهربابك از جمله ميدوك و سارا توسط سازمان مطالعات معدني آلمان (Fur) ارائه شد. در سال 1969 گزارش زمينشناسي منطقه ميدوك توسط زمينشناسان يوگسلاو ارائه شده است.
ادامه مطلب